ETC och Fria Tidningen fuskar med presstödet

Informationskriget.se släpper här ett inspelat samtal som bevisar att vänstertidningskoncernen ETC och Fria tidningar fuskar till sig presstöd genom att skänka bort prenumerationer gratis till gamla prenumeranter. Samtidigt har Granskning Sverige polisanmält ETC för bedrägeri och förskingring.

Text: Tobias Lindberg 2017-07-11

etc-och-fria-tidningen-fuskar-med-presstodetl-012-liten

För snart en månad sedan ringde jag upp ETC:s kundtjänst efter att under några veckor ha fått Fria tidningen i brevlådan. För flera år sedan, på den tiden när jag var vänster, så prenumererade jag på tidningen, men nu ville jag inte ha den och tänkte avbeställa den.

Under samtalet med kvinnan i ETC:s kundtjänst så insåg jag plötsligt att hon rakt ut erkände att de gav bort gratisprenumerationer för att kunna få ut tillräckligt stort antal tidningar för att få presstöd. Detta var stort, varför jag hämtade diktafonen och började spela in. Vad som sades under samtalet kan ni höra på filmklippet här nedanför.

stod-donera-swish-013

I filmklippet förklarar jag lite mer ingående detaljerna runt samtalet och resonerar runt vad detta prenumerationsfusk innebär. Jag går även igenom lite om den polisanmälan som Granskning Sverige nyligen gjorde mot ETC-koncernen och hur många miljoner ETC:s bidragsfusk handlar om.

För den som bara vill lyssna på det inspelade samtalet där kvinnan i ETC:s kundtjänst erkänner presstödsfusket kan gå in vid 6 minuter och 16 sekunder in i filmklippet. Det inspelade samtalet är lite drygt fyra minuter långt.

Informationskriget.se avser att tillföra det inspelade samtalet till Granskning Sveriges polisanmälan, men om det av någon anledning inte är genomförligt så kommer det att upprättas en separat anmälan.

Från Granskning Sveriges polisanmälan:

“Johan Mikael Ehrenberg har med ett flertal personer (anmälda personer ETC) i sina bolag (anmälda bolag) byggt upp en struktur för att begå grovt bidragsbrott genom organiserat förskingring av skattemedel genom Myndigheten för press, radio och tv, presstödsnämnden. Grunden i bedrägeriet består i att de har strukturerat en mängd olika småbolag med samma säte med syftet att kringgå regelverket för presstöd och maximera bidrag. Johan, hans affärspartners och bolag har med detta tillvägagångssätt tillskansat sig runt 45 miljoner kronor i bidrag för 2016 med en total tryckt upplaga på runt 5 miljoner exemplar för helåret 2016 inom koncernbolagen. Vi misstänker att detta upplägg har skett i full samråd och med assistans från personal i myndigheten som omnämns i ett flertal diarienummer med myndigheten. Vidare står det klart att myndighetens ordförande Thomas Norling och ett flertal andra ledamöter troligtvis har begått grova tjänstefel i dessa ärenden då de rimligtvis kan anses förstå sin egen verksamhet, i både syfte och regelverket för bidrag.”

Förutom företagen inom ETC-koncernen och personerna bakom dessa, framförallt då Johan Mikael Ehrenberg, Rolf Tommy Rundqvist och Caspar Johannes Behrendt, så har även Myndigheten för press, radio och tv och presstödsnämnden anmälts samt personer som arbetar på dessa myndigheter.

Ärendenumret för Granskning Sveriges polisanmälan är 5000-K856448-17 och den kan beställas från [email protected]. Här kan ni följa hur Granskning Sverige fortsätter detta.

Redan den 18 juni diskuterade vi detta med ETC och deras presstödsfusk på Radio Nordfront. Den som vill kan lyssna på det på spelaren här nedanför. Delen om ETC börjar ungefär 45 minuter och 17 sekunder in i sändningen.

Listen to “RN DIREKT#38: ETC-fusk med presstöd, framtidsdagar i Finland och demonstrationen i Fredrikstad” on Spreaker.

Läs även journalisten Rebecca Weidmo Uvells utmärkta och omfattande granskning av ETC-koncernen och dess verksamhet samt “bidragsentreprenören” Johan Ehrenbergs göranden. Denna granskning är från augusti 2015, men det den beskriver är aktuellt än idag då ETC har fortsatt det hela och till och med utökat verksamheten sedan dess.

Glöm inte bort att stödja det arbete som Informationskriget.se gör om du uppskattar det du läser. Använd Paypal eller swisha på 0723-781776.

Referenser

https://www.facebook.com/granskningsverige/

http://uvell.se/2015/08/14/bidragsentreprenor-etc/

http://archive.is/NV64L

2 tankar kring ”ETC och Fria Tidningen fuskar med presstödet

 1. Lingonet

  Nu förstår jag varför jag fick en prenumeration av etc.
  Jag sade upp den på direkten, men den kom en gång till en månad/vecka (minns inte exakt) senare.
  När jag ringde (först mailade jag) och påtalade argt att jag inte beställt någon prenumeration, hävdade de att den beställts och betalats av Metall.
  När jag konfronterade mina ombud på avdelningen om saken förstod de ingenting, och jag tror dem då jag känner dem.
  Mycket mysko händer i vänstervärlden.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Intressant! Det skulle inte förvåna mig om de på ETC chansar och skickar till fackmedlemmar på samma sätt som de skickar till före detta prenumeranter.

   Antagligen anser de att dessa grupper generellt är så välvilligt ställda att risken för bakslag för deras agerande var minimal.

   Fast det straffade sig till slut. 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *