Midsommarblot

Inatt ärar vi nordbor våra gudar och förfäder. Sommarsolståndet är tidpunkten då dagen är som längst och natten som kortast. Då firar nordens män och kvinnor naturen, grönskan, fruktbarheten och våra efterkommande.

Text: Tobias Lindberg 2017-06-20

midsommarblot-010

I natt infaller sommarsolståndet. Tidpunkten då dagen är som längst och natten som kortast. Tidpunkten då vi ärar gudarna.

Inatt är årets kortaste natt. Sommarsolståndet infaller i år exakt kl. 04:24. Idag och imorgon är årets två längsta dagar.

Så gott som samtliga svenskar firar midsommarafton, men få ärar gudarna med ett midsommarblot. Inatt tänder min familj ett solhjul och lämnar våra gåvor till gudarna. På fredag firar vi midsommar.

Här kan den som vill se när Henrik Palmgren och Red Ice ärade gudarna i vintras genom att tända ett solhjul.

Blot

Blot är för de flesta asatroende ett sätt att uttrycka samhörighet med Gudarna och förfäderna. Detta görs genom att skänka dem gåvor, till exempel i form av mat eller dryck eller andra symboliska offer.

När man blotar ärar man gudarna och kommer i kontakt med dem. Genom att ge tillbaka något av det människan får sig till skänks, visar hon sin ödmjukhet inför de krafter som skänker oss god äring och frid i livet. Ibland handlar blotet också om att be någon särskild makt om styrka, hjälp eller råd.

Blotet består dels av en blotceremoni, dels av ett blotgille. Iibland sammanfaller de. Deltagarna samlas vid en blotplats, som kallas ett vi eller en harg, där blotet genomförs gemensamt. Oftast är blotplatsen naturnära placerad under bar himmel. Ibland finns uppställda gudastöttor i form av träfigurer eller liknande som representerar olika gudar. En gode eller gydja leder ofta blotet. Oftast står deltagarna i en ring eller halvcirkel. I blotceremonin kan flera olika delar ingå; inkallning/inbjudan av makter, gudar och rådare, tvagning, skålande och gemensamt drickande, gemensamt eller privat blotande av mat eller dryck. Blotgåvorna ställs vid viet eller läggs i en eld.

Blotgillet är en festmåltid där blotdeltagarna äter och dricker gott och även delar med sig av mat och dryck till gudarna.

Midsommarblot

Midsommarblot firas vid sommarsolståndet runt den 20-21 juni. Man firar och högtidlighåller att solen nått sin högsta punkt och att naturen är som ymnigast. Fruktbarheten står i centrum.

Eftersom midsommar är en högtid som är starkt präglad av folktro och omgiven av såväl äldre som nyare traditioner, så utformas högtiden ofta efter lokal tradition. God mat och mjöd hör till ett blotgille. Sill, sommarens första färskpotatis, öl och nubbe är också ett måste för många till midsommargillet. Blotet ägnas i huvudsak åt Frej och Freja. Midsommaraftonsfirandet kan ha sitt ursprung i midsommarblotet.

Referenser

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sommarsolst%C3%A5ndet

3 tankar kring ”Midsommarblot

 1. WTF

  …ja vad säger man.. gjorde ni detta oftare, säg varje söndag
  så skulle ni ju kunna bilda sekt och få statligt bidrag.

  Svara
 2. richard

  Riktigt trevlig läsning och videon var klockren! Vi måste gå tillbaka till våra rötter om det ska bli ordning och reda igen.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *