DO blundar för eventuell rasism mot svensk flicka

SVT berättar att Diskrimineringsombudsmannen nu ska utreda om de kränkningar som flickan som blev mobbad, sexualtrakasserad och misshandlad på en mellanstadieskola i Eskilstuna var kopplade till till hennes kön, men kommenterar på intet sätt det underliga i att det inte också utreds något om kränkningarna eventuellt kan ha med hennes svenska etnicitet att göra.

Text: Tobias Lindberg 2016-10-06

do-blundar-for-eventuell-rasism-mot-svensk-flicka-010

Barnen som utsatte flickan för detta var nämligen invandrarbarn, men detta nämns inte i SVT-artikeln, utan har framgått på andra håll. Däremot nämner SVT följande citat från flickans mamma som belyser lite vad det handlar om:

“Vi fick förklarat för oss av en skolpersonal att vår dotter var blond och söt och därför spännande att ge sig på.”

Några sätt de gav sig på flickan nämns i artikeln. Vid ett tillfälle var det några pojkar som drog ned byxor på henne i matsalen och ställde sig och juckade mot henne. Vid andra tillfällen kallades hon fitta och hora – och blev slagen på skolgården. Allt slutade med att flickan till slut fick lämna skolan, medan de som utsatte henne för detta fick vara kvar.

stod-donera-swish-012

I SVT-artikeln nämns att Diskrimineringsombudsmannen (DO) “ska ska utreda de delar som handlar om att flickan ska ha utsatts för kränkningar kopplade till sitt kön.” Det låter bra och bör utredas, men samtidigt så är det väldigt symptomatiskt för Sverige att bara detta tas upp, trots att det var väldigt tydligt i detta fall att det troligtvis inte bara handlade om att hon var tjej, utan att hon också var en blond svensk tjej som hade “skinn på näsan” och sa ifrån vilket alla i det nya Sverige inte gillar.

Referenser

http://unvis.it/svt.se/nyheter/lokalt/sormland/10-aring-blev-sextrakasserad-av-jamnariga-pa-skola

http://archive.is/8jMP4

Den som vill se artikeln som den ser ut på SVT:s sida får ta bort unvisit-länken själv eller se hur den ser ut på archive.is där det även finns en skärmdump.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *