Misstänkta för gruppvåldtäkt på Gotland försatta på fri fot

Med vad som måste vara en av de sjukaste motiveringarna någonsin, nämligen att den rullstolsburne kvinnans berättelse avviker för mycket från de misstänktas, beslutade åklagaren i morse att släppa de fem som misstänks ha gruppvåldtagit henne på fri fot.

Text: Tobias Lindberg 2016-10-05. Uppdatering 2016-10-07.

gruppvaldtakten-visby-010

Kammaråklagaren Mats Wihlborgs uttalande finns att läsa som ett citat i Aftonbladet:

“Själva gärningen baseras inte på våld eller hot utan att man utnyttjat hennes speciella belägenhet. Målsägandens berättelse är inte så pass robust att den kan ligga till grund för en häktning. Den avviker så mycket från de misstänktas berättelse. Sammantaget gör jag den bedömningen att det inte når upp till skäl för häktning.”

Något som är väldigt vanligt vid brottsutredningar är att målsägandes berättelse avviker från de misstänktas och att åklagaren nämner detta som en av anledningarna att männen sätts på fri fot är verkligen uppseendeväckande.

Enligt den rullstolsbundne kvinnan ska våldtäkten ha börjat efter att hon hade följt en man hem för att låna toaletten. Han ska ha utnyttjat hennes utsatta situation och att hon blev rädd och inte vågade gör motstånd. Sedan anslöt ytterligare en eller flera män så att det utvecklades till en gruppvåldtäkt och allt ska ha hållit på länge, kanske flera timmar innan kvinnan kunde ta sig därifrån och sedan direkt till polisstationen och anmäla det hela.

stod-donera-swish-012De misstänkta är dock inte avskrivna från utredningen, utan de kvarstår som misstänkta, men bevisningen höll inte i nuläget för att häkta dem, varför de försattes på fri fot.

Minst två av männen verkar ha haft sex med kvinnan. [2]

En annan intressant detalj är att förundersökningsledaren för detta gruppvåldtäktsmål är en arab som heter Ayman Aboulaich, vilket framgår av denna artikel. [3] Här är Ayman Aboulaich på LinkedIn. [4]

gruppvaldtakten-visby-ayman-aboulaich-010

Väldigt mycket tyder på att samtliga misstänkta för denna gruppvåldtäkt har utländsk bakgrund från Mellanöstern och/eller Afrika och att några av dem eller samtliga är relativt nyanlända till Sverige. Bland annat ska en eller två syriska män ha hyrt rum  eller varit skrivna på adressen där gruppvåldtäkten i villan skedde. Vilken etnicitet de misstänkta har kommer vi att veta säkert när sekretessen hävs, vilket kommer att ske när häktning sker, när åtalet lämnas in eller när målet läggs ned.

[Uppdatering 2016-10.-07] Samma dag som de misstänkta gruppvåldtäktsmännen släpptes på fri fot konfronterades de av en uppretad svensk man, en nationalsocialist från Nordiska Motståndsrörelsen, en konfrontation som ni kan läsa om och se filmklipp ifrån här, som agerade exemplariskt genom att få dem att först på film erkänna att de var de misstänkta som just hade blivit frisläppta och sedan skälla ut dem och skrika åt dem att de var smutsiga djur och att de ska lämna vårt land. Även detta är såklart ett bevis för att de som misstänks för denna gruppvåldtäkt är nyanlända från arabvärlden. [5] [Slut på uppdatering]

En lite tråkig aspekt av denna gruppvåldtäkt och alla andra våldtäkter och gruppvåldtäkter som sker är att det finns intressen som vill utnyttja detta för att införa en samtyckeslagstiftning vid sexuella relationer som skulle göra att man rör sig allt längre bort från rättsprincipen att rätten ska bevisa någons skuld och allt närmare en ny framtida rättsprincip att folk ska behöva bevisa sin oskuld. En mycket dålig utveckling, även när det gäller sexualbrott.

Det som istället borde göras är att ha en ordentlig samhällsdiskussion som förtydligar att bara för att det finns en väldigt liten andel som gillar udda sex, som gillar gruppsex, som gillar extremsex och kanske kan tänka sig att ha sex med någon man precis har träffat, kanske kan tänka sig att ha sex på den kalla marken en vårkväll, så hör detta fortfarande till det väldigt ovanliga. Att bara konstatera att det faktiskt finns folk som håller på med dessa udda saker för att sedan ta det som intäkt för att man inte kan bevisa att något som har skett i ett brottmål inte var frivilligt är det som är felet.

Det är nämligen extremt ovanligt att någon tjej frivilligt har sex med fem eller sex män som hon precis har träffat. Ja, det finns några få som gillar sådant, men den förkrossande majoriteten gör det inte. Om någon i rätten säger att de blev gruppvåldtagen av fem eller sex män så bör åklagaren se det som väldigt trovärdigt och bara väldigt tydliga bevis som pekar på annat, t.ex att denna person är känd för att bruka hålla på med sådant, bör godtas som motbevis.

Ett övertydligt exempel. För flera år sedan var det ett fall i Tyskland där en man godkände att en annan man mördade och åt upp honom. Ja, det är ett verkligt fall. Om en åklagare som driver ett annat fall om kannibalism skulle tro den misstänktes försäkringar om att offret var med på det bara för att den misstänkte säger det och för att det ju finns det där tidigare fallet i Tyskland där någon faktiskt frivilligt ville bli uppäten så skulle ju det vara helt sjukt, men ändå är det ju lite så åklagarna och domstolarna resonerar i många fall och som åklagaren verkar resonera i detta fall, att, ja, det finns ju tjejer som gillar gruppsex och, ja, då är det väl i alla fall inte omöjligt att denna rullstolsbundne tjej frivilligt ville ha gruppsex med dessa fem eller sex för henne fullständigt okända män. Och då blir det så här sjuka beslut som denne åklagare nu tog.

Man kan inte döma i rättsmål efter hur extremexempel är, utan man måste utgå från vad som är troligast och vad som är trovärdigt. Ännu ett exempel. Om en person påträffas bredvid en död person i ett inhägnat område och har blod på sina händer och en blodig hammare ligger på marken så bör inte åklagaren tro på den misstänkte om denne säger att hammaren bara föll ner från himlen och träffade den nu döde i huvudet och sedan studsade ner på den misstänktes händer. Ja, sådant kan hända, det är fysiskt möjligt, saker kan fall ut ur flygplan från hög höjd, men det är inte speciellt trovärdigt.

Referenser

[1] http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article23654228.ab

http://archive.is/FAUdC

[2] http://www.helagotland.se/blaljus/just-nu-de-fem-misstankta-for-valdtakten-slappta-13168692.aspx

http://archive.is/OAPQd

[3] https://www.gp.se/grova-v%C3%A5ldt%C3%A4kten-p%C3%A5-gotland-kontakt-har-skett-1.3838075

http://archive.is/mOZ08

[4] https://se.linkedin.com/in/ayman-aboulaich-37691955

http://archive.is/8dJRq

[5] http://www.informationskriget.se/2016/10/05/uppretad-svensk-konfronterar-de-misstankta-gruppvaldtaktsmannen/

7 tankar kring ”Misstänkta för gruppvåldtäkt på Gotland försatta på fri fot

 1. peter bergqvist

  Ja,det ar da anda in i HLVT hur dessa aklagare resonerar idag nar det galler dessa BABIANER,samtliga som utfor dessa bestialiska grova valdtakter haktas ej utan de slapps ut pa banan omedelbart.
  MAN KRAKS AT ELANDET!!

  Svara
 2. Perry

  Förutom att knappt nån tjej vill ha sex med flera okända, så är det ju mikroskopisk risk att en tjej som gillar det går till polisen efteråt. Problemet med att göra trolig/bevisa våldtäkt kvarstår dock, precis som med ett personrån utan vittnen och skador. Vi utifrån kan ju heller inte bedöma trovärdighet såsom polis/närstående kan.
  Bra att du tar upp vansinniga samtyckes-förslaget

  Svara
 3. Göran Lindgren

  Fast det är också ovanligt att rullstolsburna följer med främmande (utländska ?) män för att låna WC ??

  Är kvinnan handikappad förståndsmässigt också ? Här skulle man vilja veta mer.

  Svara
 4. Becca

  Nyfiken – vad är det som antyder på att gärningsmännen har utländskt ursprung?
  Ingen av era egna angivna källor nämner detta, skulle gärna vilja ha en anvisning till var den informationen kommer ifrån. Tack!

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Ja, som jag skrev så är de som är skrivna på adressen syrier. Alltså inte den som äger fastigheten, för det är en svensk man som bor i Norge, utan de som står skrivna på adressen. Det kan du kontrollera själv.

   Sedan så har det bevisats genom att de misstänkta konfronterades av en uppretad svensk man som fick dem att erkänna att det var de som var de misstänkta som hade släppts. Jag har nu uppdaterat denna text med den informationen och länkar till filmklippet.

   Svara
 5. anders widegren

  Ytterligare exempel på oduglig åklagare.Vilken handikappad kvinna har frivillig sex med 5,6 okända män.Knep hon inte ihop knäna tillräckligt.Skrek hon inte tillräckligt högt.Försökte hon inte springa därifrån.Mörker.Åklagaren bör återsändas till universitetet för undervisning och eventuell lärdom,vilket dock betvivlas.är man stockdum så hjälper drt nog tyvärr inte.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *