Fortsättningen på vegandiskussionen

Obs! Denna text är en fortsättning på denna vegandiskussion som påbörjades igår:

http://www.informationskriget.se/2015/05/06/annu-en-vegandiskussion/

——————————————————————————–

I andra halvan av texten “Kött är bra för hälsan” har jag tagit upp en del av hur vi i vår familj har gjort för att hitta bra alternativ för mat:

http://www.informationskriget.se/…/kott-ar-bra-for-halsan/

Vi strävar så gott vi kan för högre kvalité än vad man kan få genom att köpa ekologiskt/KRAV i affärerna både vad gäller vår animaliska och vegetabiliska föda. Det är dock svårt att uppnå i allt, men vi gör så gott vi kan.

Vad gäller kött så föder vi delvis upp eget och så får vi det allra mesta av det kött vi köper från Ekens styckeri som ni kan läsa om i mitt inlägg. De säljer äkta gräsbeteskött som går på betesmarker och skog. Inte åkrar. Inget spannmål. Utomhus året runt.

stod-011

Våra egna djur föds upp likadant. Jag ger fortfarande spannmål till våra höns under vinterhalvåret, eko från lokal bonde såklart, vilket dock inte är perfekt, men strävar efter att ersätta det med fluglarver som jag har planer på att föda upp/odla från våra gräsbetesdjurs gödsel.

Utöver detta köper vi en liten mängd kött från vanliga affärer, då alltid eko/KRAV, det är ingenting jag gillar och jag försöker minimera det, men det är tyvärr svårt i dagens värld att få allt att bli helt perfekt. Vi gör så gott vi kan.

Lite av det jag skriver om och försöker få är ju sådant som vi på samhällsnivå måste ändra på för att det ska bli bra. Det är inget jag eller någon annan kan rå på helt själv. T.ex. det här med att all djurhållning borde vara naturlig och gräsbetesbaserad på marker som inte går att använda eller behöver användas till annan odling. Sådant kan man påverka i liten skala själv, men för att det ska få stor effekt så måste det ske överallt och då måste alla på samhällsnivå vara med och för att nå dit så behövs att man påverkar andra genom dialog.

Saken är den i hela denna debatt att det är köttätandet i sig som attackeras, när det borde vara dåligt ätande i sig som man borde vänd sig mot, oavsett om man äter animaliskt eller vegetabiliskt. De flesta veganer och vegetarianer äter trots allt även de mat som är väldigt dålig för både hälsa och miljö, men de blir sällan attackerade för det. Det är hyckleri. Även de förstör miljön genom sitt ätande när de stödjer industriellt jordbruk med plöjning, bekämpningsmedel och konstgödsel. Detta är väldigt likt vad de köttätare gör som inte tänker på hur deras mat produceras.

Sedan ett litet förtydligande. När jag skriver så är jag ibland lite slarvig. När jag talar om att det är bra att äta animalisk föda ofta så innebär inte det att det måste vara i form av kött varje dag. Alltså skelettmuskelköttet som är det kött vi tänker på när vi säger kött. Det är viktigt att förstå att hela djuret måste ätas för att ta tillvara på allt så gott det går och sedan så är inte själva skelettmuskelköttet ens det nyttigaste av den animaliska maten.

En viktig sak att veta är hur otroligt ineffektiv industriell odling är när det kommer till tex spannmål och baljväxter. Även eko/KRAV. Det krävs i snitt 4000 kvm åkermark för att producera den mängd föda som krävs för en person under ett år. Småskalig ekologisk odling enligt permakulturmetoder med vanliga handverktyg kräver däremot bara 340 kvm för att föda en person under ett år.

Det är här vi har den stora boven när det gäller att slösa på den jordbruksmark vi har, det är inte främst betesdjuren vi har som slösar på viktig mark då de oftast redan som det är betar på sådan mark som ändå inte går att använda som åkermark.

Det industriella jordbruket är effektivt när det gäller mängden arbetskraft och att ge vinster till företagen, men det är inte effektivt när det kommer till markytan den tar i anspråk och hur det påverkar miljön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *