Därför behöver barn ingen K-vitaminspruta

k-vitamin-mommy-potamus-001I den välskrivna artikeln Should My Newborn Get A Vitamin K Shot? på bloggen Mommypotamus tas det mesta av det som är värt att veta upp när det kommer till om barn verkligen behöver få en K-vitaminspruta vid födseln eller inte. Artikeln är verkligen ett måste att läsa!

Den beskriver bland annat hur det kommer sig att modernt levande människor har större risk att få barn som drabbas av inre blödningar än vad människor från primitivt levande ursprungsbefolkningar som äter och lever enligt sina traditioner.

I artikeln diskuteras den fantastiske Weston A. Price och det förklaras att den lägre risken hos ursprungsbefolkningar till stor del beror på att de äter mycket mer näringstät mat än vad vi gör, vilket gör att de får i sig många gånger större mängder av både vitaminer och mineraler än vad vi får. Vidare spelar traditioner med speciell mat för par som ska ha barn, sen avnavling, tidig amning så att barnet får i sig den viktiga råmjölken (klostrum) och vanor att modern efter förlossningen äter upp moderkakan in i att risken för deras barn är lägre.

k-vitamin-spruta-002Saken idag är såklart inte att naturen “har gjort fel”, utan det är vi människor som gör fel i det att vi inte längre äter och lever så som naturen “hade tänkt det”, vilket gör att det kan bli problem med blödningar för en del barn. Lösningen på detta är såklart inte att vi ger våra nyfödda en k-vitaminspruta för att kompensera detta, utan att vi åter igen börjar äta och leva som “naturen har tänkt det”.

Själva så resonerade jag och min fru som så inför vårt yngsta barns förlossning, att om allt gick bra och inga komplikationer uppstod eller om något annat talade för att det behövdes en K-vitaminspruta så skulle vi avstå den. Allt gick bra vid förlossningen och därför fick vår son ingen K-vitaminspruta.

Här nedanför är ett intressant drygt 4 minuter långt klipp där Dr. Suzanne Humphries berättar om att det kanske finns en “anledning” till att nyfödda barn och barn upp till ett halvårs ålder har ett “tunnare blod” och att det därför kanske kan vara dumt att ge K-vitamin till nyfödda. Kanske behöver blodet vara “tunnare” för att stamceller ska kunna komma till alla platser i kroppen där de behövs för att reparera skador och kanske kan ett alltför “tjockt blod”, som alltså koagulerar mer invid en skada, försvåra detta. Vid förlossningen utsätts barnets kropp, speciellt huvudet och hjärnan för stora påfrestningar, och kanske behöver kroppen tid på sig att kunna reparera de eventuella skador som uppstår och kanske är då ett “tunt blod” som möjliggör detta viktigare, sett till en hel population, än att vården ger K-vitamin till samtliga nyfödda för att förhindra det relativt lilla antal barn som drabbas av den typ av blödningar det första halvåret under livet som på engelska heter “Vitamin K deficiency bleeding” (VKDB). Detta låter inte som en omöjlig förklaring till varför naturen “har gjort” det så att barn har så låga K-vitaminnivåer i början av livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *