Inplockad av polisen efter tips från Granskning Sverige

Granskning Sverige efterlyste en ung afrikansk man som hade fotograferats sittandes på en röd moped utanför MediaMarkt dagen innan gruppvåldtäkten i Barkarby. Kort därefter hörde mannen av sig och Granskning Sverige kunde vidarebefordra informationen till polisen.

Text: Tobias Lindberg 2017-07-16

gruppvaldtakt-barkarby-inplockad-av-polis-010

Under eftermiddagen idag hade Granskning Sverige gått ut med en efterlysning på en afrikansk man som var av intresse för utredningen av fredagens gruppvåldtäkt i Barkarby. Informationskriget.se skrev igår om denna gruppvåldtäkt, där tre män med östafrikanskt utseende hade gruppvåldtagit en kvinna i 40-årsåldern i ett skogsområde i Barkarby.

Tillsammans med bilden av mannen sittandes på en röd moped fanns en uppmaning till Granskning Sveriges läsare att dela bilden så mycket de kunde. Efterlysningen gav snabbt resultat, då mannen ifråga ringde upp granskning Sverige.

stod-donera-swish-013

Här kan ni höra samtalet mellan mannen som heter Ahmed Salaat och Granskning Sverige.

gruppvaldtakt-barkarby-inplockad-av-polis-013-blurrad

Här är bilderna av mannen.

gruppvaldtakt-barkarby-inplockad-av-polis-012

gruppvaldtakt-barkarby-inplockad-av-polis-011

Bilderna av mannen utanför MediaMarkt i Barkarby togs under torsdagen, alltså dagen innan gruppvåldtäkten, av en man som tyckte att mannen och två afrikanska kamrater till honom hade varit stökiga och betett sig illa.

När medierna hade gått ut med uppgifterna att de tre männen som hade våldtagit kvinnan hade en åkt därifrån på en röd moped och då DN hade avslöjat att kvinnan hade sagt att männen hade östafrikanskt utseende så förstod mannen att mannen han hade fotograferat dagen innan kanske kunde vara en av våldtäktsmännen.

Tillsammans med några andra engagerade lokalbor skickade de bilderna och uppgifterna de hade till polisen under lördagen. Fast sedan hände ingenting. De fick ingen information från polisen och medierna skrev inte om att polisen hade tagit in någon person.

Faktum var att polisen inte ens hade skrivit ut gruppvåldtäkten på fredagens händelserapport. Oviktiga saker som inbrott i ett parkerat fordon , försök till stöld och en trafikolycka skrev de dock om, men inte om gruppvåldtäkten. Granskning Sverige visar detta här.

Slutligen tröttnade de engagerade lokalborna på hur polisen skötte detta och skickade därför under dagen idag bilderna och uppgifterna till Granskning Sverige som snabbt fick tag på mannen. Direkt därefter vidarebefordrade Granskning Sverige alla uppgifter till polisen som troligtvis skickade en bil och tog in mannen. Mannen svarar dock inte längre på sin telefon när Granskning Sverige ringer honom.

Viktigt att förstå är att det kan vara så att mannen inte har någonting med gruppvåldtäkten att göra. Att polisen åkte och tog med honom till stationen kan dock innebära att mannen passar in på det signalement som den våldtagna kvinnan hade uppgivit.

Om någon vet något mer om denna man eller hans vänner som kan vara av intresse för utredningen så bör ni höra av er till polisen, Granskning Sverige och/eller Informationskriget.se.

Referenser

http://www.informationskriget.se/2017/07/15/gruppvaldtaktsmannen-i-barkarby-hade-ostafrikanskt-utseende/

https://www.facebook.com/granskningsverige/videos/1584714778268591/

Kommentera