Ibuprofen i t ex Ipren feminiserar unga män

Nu visar en ny studie att Ibuprofen som till exempel finns i Ipren även har en feminiserande effekt på vuxna män.

ForskningsrapportenIbuprofen alters human testicular physiology to produce a state of compensated hypogonadismfrån danska och franska forskare publicerades den 8 januari 2018.

Huvudförfattare är David Møbjerg Kristensen, seniorforskare vid Rigshospitalet i Köpenhamn, Danmark.

Länge har den minskade fertiliteten hos män i västvärlden orsakat oro och misstanken är att det framförallt beror på att olika faktorer som, t ex kemikalier, påverkar den manliga endokrinologin.

Åtskilliga studier har visat att påverkan av värktabletter, svaga smärtstillande, under fostertiden kan ha en antiandrogen effekt (testosteronblockande) och ge medfödda missbildningar.

Antiandrogener fungerar så att de antingen blockerar androgena receptorer eller att de minskar eller hindrar produktionen av androgener.

stod-donera-swish-013

Däremot har det inte tidigare gjorts några studier över hur värktabletter påverkar vuxna. Så det har varit oklart hur de påverkar vuxnas fertilitet.

SVT skriver till exempel om rapporten:

Unga män som äter värktabletter innehållande ibuprofen får lägre nivåer av könshormonet testosteron. Efter bara ett par veckor påminner värdena om en 70-årings, visar dansk forskning.

I den aktuella forskningen fick 31 manliga patienter i åldrarna 18—35 år antingen äta 600 mg ibuprofen eller verkningslös placebo två gånger dagligen.

Efter två veckor hade den grupp som fick ibupfrofen förhöjda nivåer av hormonet LH (Luteiniserande hormon), något som sker när hjärnan försöker kompensera för de minskade testeosteronnivåerna, så kallad kompenserad hypogonadism.

– Normalt ser man bara det hos äldre män, för när åren går börjar testiklarna att producera mindre testosteron, säger David Møbjerg Kristensen.

Efter bara ett par veckor var männens hormonnivåer nere på samma nivå som hos 70-åringar.

– I våra föregående studier har vi sett att alla inte ser smärtstillande läkemedel, som ibuprofen, som riktiga mediciner, vilket är bekymmersamt. Men alla mediciner har biverkningar, även de som kan köpas på en lokal supermarket, säger David Møbjerg Kristensen.

Forskarna utförde också tester på vävnadsprover från testiklarna som visade att ibuprofen påverkar nästan alla de hormoner, inte bara testosteron, som finns i testiklarna.

Kommentarer.

Detta var en rätt liten studie och det vore bra om fler och större studier kunde göras.

Hos kvinnor inducerar LH ägglossningen och underhåller funktionen hos gulkroppen. Hos mannen stimulerar det testiklarnas produktion av testosteron. Både för höga och för låga nivåer av LH kan orsaka infertilitet.

Den verksamma substansen är Ibuprofen och den finns bland annat i Ipren, Ibuprofen Orifarm, Ibuprofen Actavis, Ibumetin, Iprensa och Ibumax.

Vävnadsproverna från testiklarna visade att ibuprofen minskade transkriptionen av testosteron i testiklarna, alltså produktionen av själva hormonet.

Studien undersökte inte hur kvinnor påverkas. Inte heller undersöktes värktabletter med annan verksam substans, till exempel paracetamol acetylsalicylsyra (aspirin).

Paracetamol finns till exempel i Alvedon, Reliv, Panodil och Pamol.

Bäst är om alla undviker värktabletter, men att det är särskilt viktigt om man är gravid.

Betyder detta att man ska börja äta Alvedon istället. Nej, troligtvis har värktabletter med andra verksamma substanser än ibuprofen liknande effekter och bäst är att undvika dem alla så långt det bara går.

Uppskattar du det du läser, glöm då inte bort att stödja det arbete som Informationskriget.se gör. Donera med Paypal-knappen uppe till höger på sidan eller swisha på 0723-781776.