Våldtäkter i Sverige

Överfallsvåldtäkter och gruppvåldtäkter sker nu nästan dagligen i Sverige och de är så många att det är svårt att inse vidden av det. I ett tillsvidare pågående projekt kommer därför Informationskriget att lista och följa våldtäkter och våldtäktsförsök samt en del andra sexuella övergrepp som anmäls och syns i medierna. Inlägget kommer att vara fäst överst och uppdateras kontinuerligt. Alla anmälningar och fall finns det inte kapacitet att följa, men Informationskriget kommer att jobba med det så gott det går. Stöd projektet genom att trycka på donera-knappen till höger på sidan eller swisha på nr. 0723-781776. Har du tips om något som har skett eller om du vet att ytterligare information har tillkommit i något av fallen så skickas det till [email protected]

valdtakter-i-sverige-010

2018-04-24 – Tisdag
Örebro, sexuellt ofredande: En ung kvinna ska ungefär vid kl. 17:17 ha blivit sexuellt ofredad av en man i Stadsparken i Örebro [Länk]. Mannen vidrörde kvinnans bak, bröst, började slita i hennes kläder och försökte kyssa henne. Kvinnan har lämnat ett bra signalement på gärningsmannen, men polisen lämnar inte ut det.

2018-04-24 – Tisdag
Gällivare, våldtäkt: En kvinna våldtogs under natten till tisdagen inomhus av en gärningsman hon var ytligt bekant med [Länk]. Tidigt på tisdagsmorgonen greps och anhölls den misstänkte förövaren.

2018-04-18 – Onsdag
Luleå, våldtäkt: En kvinna i 20-årsåldern blev mitt på ljusa dagen vid 13-tiden utsatt för en fullbordad våldtäkt av en ensam gärningsman på en parkeringsplats i direkt anslutning till F-9-skolan Nya läroverketGymnasievägen i centrala Luleå [Länk]. Den misstänkte gärningsmannen lyckades fly från platsen.

2018-04-18 – Onsdag
Eskilstuna, våldtäkt: En kvinna ska ha våldtagits under natten mot onsdagen i en gångtunnel vid Fristadstorget/Kungsplan i centrala Eskilstuna [Länk 1, 2]. Ingen misstänkt gärningsman finns.

2018-04-17 – Tisdag
Märsta, våldtäkt: En kvinna misstänks ha våldtagits under en lägenhetsvisning i Märsta [Länk]. Den misstänkte gärningsmannen är uthyraren av lägenheten och han anhölls under dagen.

2018-04-16 – Måndag
Märsta, våldtäkt: En kvinna som flydde ut på gatan från en lägenhet misstänks ha utsatts för en våldtäkt [Länk]. Polisen kunde inte finna den misstänkte gärningsmannen på platsen, men gärningsmannens identitet är känd.

2018-04-15 – Söndag
Örebro, våldtäkt: En pojke har gripits och anhållits misstänkt för en fullbordad våldtäkt mot en flicka och ett försök till våldtäkt mot en annan flicka vid Mariebergs köpcentrum i Örebro natten mot söndagen [Länk]. Pojken hade gått runt och gjort närmanden mot flera flickor under natten och han lär vara mellan 15 och 17 år gammal.

2018-04-14 – Lördag
Falköping, våldtäktsförsök: En kvinna utsattes för ett våldtäktsförsök och blev även rånad ungefär vid 03-tiden natten mot lördagen i Grönelundsparken i Falköping [Länk].

2018-04-11 – Onsdag
Lindesberg, gruppvåldtäkt: En kvinna i 25-årsåldern ska ha våldtagits av flera gärningsmän vid Lindesbergs station strax efter midnatt natten mot onsdagen [Länk]. Ingen gärningsman är gripen och kvinnan ska inte ha känt igen någon av gärningsmännen.

2018-04-03 – Tisdag
Kopparberg, gruppvåldtäkt: En kvinna i 60-årsåldern överfölls och våldtogs av två gärningsmän vid 22-tiden i ett skogsparti i Kopparberg i Örebros län [Länk]. Våldtäkten är polisanmäld.

2018-04-03 – Tisdag
Lund, försök till gruppvåldtäkt: En flicka i de yngre tonåren omringades av fem gärningsmän som försökte våldta henne i anslutning till Norra Kyrkogården i Lund vid 19:30-tiden [ Länk 1, 2, 3]. När en kvinna närmade sig platsen avbröt männen och gick iväg. Polisens signalement är att männen var av utländsk härkomst, 17-18 år gamla och att flickan upplevde dem som långa.

2018-04-02 -Måndag
Stockholm, försök till våldtäkt: En kvinna lurades in i en trappuppgång mitt på dagen kl. 14:57 på Norra stationsgatan i centrala Stockholm där en man försökte våldta henne [Länk]. Hon lyckades slå och sparka sig fri.

2018-04-01 – Söndag
Stockholm, våldtäkt: En kvinna överfölls och våldtogs i ett litet skogsområde i närheten av Stockholms universitet, Vid Frescati [Länk 1, 2]. Larmet kom in till polisen vid 14:47. Kvinnan hade hittats av en förbipasserande efter våldtäkten.

2018-03-30 – Fredag
Bromma, våldtäkt: En kvinna överfölls och våldtogs vid 17-tiden på långfredagen av en gärningsman vid en gångväg i Ulvsunda industriområde i Bromma [Länk]. Den misstänkte gärningsmannen anhölls tisdagen 3 april och häktningsframställan lämnades in på onsdagen 4 april. Den misstänkte som är 36 år gammal är dömd för flera fall av stölder och snatterier samt behöver tolk på rumänska, vilket gör det troligt att det handlar om en zigenare [Dagboksblad].

stod-donera-swish-013

2018-03-17 – Lördag
Umeå, sexuellt ofredande: En kvinna överfölls, hölls fast och sexuellt ofredades av en afghansk man vid Pedagoggränd i Umeå [Åtal]. Afghanen åtalades den 12 april. Inledningsvis misstänkte polisen att mannen kanske kunde ha varit skyldig till flera det stora antalet överfall mot kvinnor som drabbat Umeå den senaste tiden, men kanske räckte inte bevisen.

2018-03-11 – Söndag
Uppsala, våldtäktsförsök: En kvinna i 25-årsåldern överfölls natten till söndag i höjd med Mikaelskyrkan i Uppsala av en okänd gärningsman som drog ned kvinnan på gångvägen och försökte att dra av hennes kläder [Länk]. Ingen misstänkt gärningsman finns.

2018-03-03 – Lördag
Uppsala, gruppvåldtäkt: En 27-årig kvinna överfölls och våldtogs av två män under natten till lördagen i Valsätra [Länk 1, 2].

2018-03-03 – Lördag
Uppsala, våldtäktsförsök: Vid 03-tiden under natten till lördagen utsattes en 23-årig kvinna för ett våldtäktsförsök vid Slottsbacken i Uppsala [Länk 1, 2]. En man som först anhölls som skäligen misstänkt och sedan släpptes dömdes senare av Uppsala tingsrätt till 1 år och 3 månaders fängelse. Han misstänks för flera av våldtäktsförsöken som varit i Uppsala, men åklagaren kunde bara bevisa ett. Åklagaren yrkade på utvisning men rätten avslog eftersom de menade att Syrien är för osäkert.

2018-03-02 – Fredag
Uppsala, våldtäktsförsök: Under natten till fredagen utsattes en kvinna för ett våldtäktsförsök i centrala Uppsala [Länk].

2018-02-10 – Lördag
Husby, gruppvåldtäkt: En minderårig flicka misstänks ha våldtagits av tre afghaner inomhus under lördagskvällen i Husby nordväst om Stockholm [Dokument 1] [Länk 1, 2]. Det finns även en annan målsäganden i målet, men denne är utsatt för något annat brott. Den 4 april greps de tre männen och häktades sedan den 6 april. De tre häktade männen har tolkbehov på persiska, dari och farsi.

2018-02-03 – Lördag
Malmö, gruppvåldtäkt: En vuxen kvinna över 18 år gruppvåldtogs av sju ungdomar någon gång efter midnatt natten mot den 3 februari [Länk]. De har haft någon form av kontakt, inte överfallskaraktär. Strax före midnatt förde ungdomarna med sig kvinnan till en samlingslokal i ett flerbostadshus på Lindängen i Malmö. Kvinnan kan ha drogats innan.

2017-12-16 – Lördag
Malmö, gruppvåldtäkt: En 17-årig flicka överfölls och våldtogs av flera gärningsmän ungefär vid kl. 02:30 natten mot den 16 december vid en lekplats i Sofielund vid korsningen Hasselgatan och Björkgatan [Länk]. Enligt polisen utsatte gärningsmännen flickan för en mycket rå och brutal behandling.

2017-11-16 – Torsdag
Lund, våldtäkt: En kvinna våldtogs vid 03-tiden av en ensam gärningsman vid domkyrkan i centrala Lund [Länk].

2017-11-15 – Onsdag
Malmö, gruppvåldtäkt: En vuxen kvinna gruppvåldtogs utomhus av flera gärningsmän i närheten av en busshållplats på Södervärn i Malmö någon gång mellan midnatt och kl. 01 natten mot den 15 november [Länk].

2017-11-11 – Lördag
Malmö, gruppvåldtäkt: En minderårig flicka överfalls och utsätts för en grov våldtäkt med flera gärningsmän vid ett grönområde i Segevång, vid Sege park, i Malmö [Länk 1, 2]. Enligt polisen får de anmälan först några dagar senare och misstanken är att flera gärningsmän är inblandade.

2017-09-24 – Söndag
Stockholm, våldtäkt: Natten mot söndagen den 24 september 2017 våldtogs en kraftigt berusad kvinna på Södermalm av Soheil Almasy som dömdes till 2 år och 10 månaders fängelse för denna våldtäkt samt för flera fall av sexuella ofredanden, där han dels har utnyttjat sin ställning som vårdare på en sluten avdelning på St Görans sjukhus och dels föregivit för unga kvinnor på olika håll i Stockholm att han var polis och skulle visitera dem [Dom].

2017-06-09 – Fredag
Umeå, våldtäkt: En flicka under 18 år överfölls och våldtogs vid ungefär 01:30-tiden i en gångtunnel under Kolbäcksvägen vid Ålidhem [Länk]. Ingen gärningsmannen är gripen för brottet.

2017-06-04 – Söndag
Umeå, våldtäkt: En 18-årig kvinna överfölls och våldtogs i ett litet skogsparti vid Skogshögskolan i Umeå i anslutning till festivalområdet där Brännbollsyran pågick [Länk 1, 2]. Gärningsmannen kunde spåras via DNA då han tidigare topsats efter att gjort sig skyldig till skadegörelse. I början av april 2018 dömdes mannen till sluten ungdomsvård då han vid brottets genomförande var under 18 år och till utvisning eftersom han inte var svensk medborgare.

2017-06-03 – Lördag
Umeå, våldtäkt: Under den populära festivalen Brännbollsyran blev en kvinna våldtagen i publikhavet vid den stora scenen [Länk]. Det finns ingen misstänkt gärningsman för brottet.

2017-06-03 – Lördag
Umeå, våldtäkt: Under natten mot lördagen våldtogs en 17-årig flicka på ett hotellrum i centrala Umeå [Länk]. Mannen och flickan var ytligt bekanta och deras versioner av vad som inträffade under natten går isär.

2017-06-02 – Fredag
Dorotea, våldtäkt: En kvinna i 20-årsåldern våldtogs under natten mot fredagen i centrala Dorotea [Länk]. Polisen grep och anhöll en misstänkt gärningsman.

2017-04-28 – Fredag
Sundbyberg, våldtäkt. En 15-årig flicka våldtogs av en 29-årig arab på en toalett i en lägenhet på Bergshöjden i Sundbyberg [Länk]. Senare hotade även araben flickan och hennes familj. Gärningsmannen dömdes till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt och övergrepp i rättssak.

2017-01-28 – Lördag
Haninge, gruppvåldtäkt: En 16-årig flicka gruppvåldtogs av Aziz Sharifi och Omid RahmaniArkens väg i Haninge, medan en annan flicka/kvinna våldtogs av Abdul Hamid Haidari [Dom]. Alla tre gärningsmännen kom från Afghanistan och de två som dömdes för gruppvåldtäkten dömdes även till utvisning i 10 år. Straffen blev fängelse för en av männen och sluten ungdomsvård för de två andra.

2016-08-19 – Fredag
Överkalix, våldtäkt: En förståndshandikappad kvinna med mental nivå som en 10-åring våldtogs på Bulandsgatan i Överkalix av den 16-åriga afghanen Nooredin Sarakhan [Dom]. Domen blev på grund av åldersstraffrabatt 150 timmars ungdomstjänst och utvisning i sju år.

2016-06-05 – Söndag
Motala, gruppvåldtäkt: En svensk kvinna rövades under natten mot söndagen bort från Stora torget i Motala av två män som slet in henne i en bil och körde ut henne i skogen, där de våldtog henne i flera timmar [Länk 1]. En man från Bulgarien kunde bindas till fallet tack vare DNA-spår och fälldes för grov våldtäkt och människorov till sex års fängelse och livstids utvisning.

2016-05-30 – Måndag
Lund, gruppvåldtäkt: En 14-årig flicka våldtogs av den 16-årige afrikanen Abdihafid Guled [Bild] och en 14-årig pojke på en toalett på 4H-gården på Rudeboksvägen i Lund [Dom]. Den 14-årige pojken åtalades aldrig. Abdihafid Guled dömdes skyldig för våldtäkt mot barn till ungdomsvård och 100 timmars ungdomstjänst. Åklagaren yrkade aldrig på utvisning.

2016-05-21 – Lördag
Malmö, våldtäkt: Den 21 maj 2016 våldtog en man från Nigeria, född 1991, en svensk 25-årig småbarnsmamma i en lägenhet i Malmö [Länk 1, 2]. Mannen dömdes i slutet av mars 2018 till två och ett halvt års fängelse. Åklagaren yrkade inte på utvisning.

2016-05-15 – Söndag
Göteborg, våldtäkt: En kraftigt berusad och sovande kvinna våldtogs i en lägenhet på Sveavägen i Göteborg av afrikanen David Akinremi [Dom]. Han hade tidigare, under december 2010, dömts för en gruppvåldtäkt och hade då hetat Babatunde Olatunji Sanyaolu [Dom]. Även under maj 2016 så våldtog han en kvinna [Dom].

stod-donera-swish-013

2015-12-31 – Torsdag
Göteborg, våldtäkt: En kvinna våldtogs i en lägenhet på Ekedalsgatan av afrikanen David Akinremi någon gång mellan den 1 december 2015 och den 31 december 2015 [Dom]. Han hade tidigare, under december 2010, dömts för en gruppvåldtäkt och hade då hetat Babatunde Olatunji Sanyaolu [Dom]. Senare, under maj 2016, våldtog han ytterligare en kvinna [Dom].

2015-03-07 – Lördag
Fjärås, gruppvåldtäkt: Två män gruppvåldtog en kraftigt berusad kvinna i en bil vid Torpasjön i Fjärås, Kungsbacka [Dom]. En av männen, iraniern Ahmady Hiwa, kunde gripas och dömdes för grov våldtäkt till 4 år och 6 månaders fängelse. Den andre mannen som hette Mohammad Halidy gick aldrig att få tag på, men hans DNA hittades på kvinnan och han var troligtvis iranier eftersom gärningsmännen talade med varandra på ett språk kvinnan inte förstod.

2013-09-20 – Fredag
Malmö, våldtäkt mot barn: En 12-årig drogad flicka våldtogs i en lägenhet på Eriksfältsgatan i Malmö av den 22-årige somaliern Mohamed Ali Jacob som dömdes till tre års fängelse [Dom].

2010-12-04 – Lördag
Göteborg, gruppvåldtäkt: En 16-årig kraftigt berusad flicka våldtogs på en toalett i en lägenhet på Sankt Pauligatan i Göteborg av afrikanerna Juan Carlos Perea Caracas och Babatunde Olatunji Sanyaolu [Dom]. Senare bytte Babatunde Olatunji Sanyaolu namn till David Akinremi. De båda gärningsmännen dömdes till tre års fängelse. Ingen av dem utvisades. Senare begick Babatunde Olatunji Sanyaolu/David Akinremi ytterligare två våldtäkter mot två olika kvinnor. En våldtäkt 2015 [Dom] och en våldtäkt 2016 [Dom].