Afghanen som knivhögg polis inte längre häktad

Afghanen som i slutet av augusti knivhögg en polis vid Medborgarplatsen flyttades nyligen från häktet till ett SiS-boende. Nya målsäganden och en ny misstänkt har även tillkommit i målet.

Text: Tobias Lindberg 2017-11-08

rasframling-knivskar-polis-001

Den 18 oktober beslutade Svea hovrätt att häktningen av afghanen Hussaini Muhammad som knivhögg en polis i nacken vid Medborgarplatsen i Stockholm skulle upphävas. Anledningen är att han enligt myndigheternas uppgifter bara är 17 år och att häktningen därmed skulle kunna medföra allvarliga men för honom.

Citat från Svea hovrätts beslut:

”Hovrätten finner att Hussaini Muhammad är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord den 31 augusti 2017 vid Götgatan, Stockholm. Det finns risk för att Hussaini Muhammad avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff. Det finns också risk för att han fortsätter att begå brott.

Hussaini Muhammad är såvitt framkommit 17 år gammal och av den anledningen kan en häktning befaras medföra allvarligt men för honom. Det är inte uppenbart att betryggande övervakning inte kan ordnas (se NJA 2008 s. 81 och Högsta domstolens avgörande den 5 oktober 2017 i mål Ö 4476-17). Hovrätten upphäver därför tingsrättens häktningsbeslut.”

Att vittnen till knivattacken på polismannen beskriver Muhammad som mycket äldre beror såklart på att att han troligtvis är äldre än vad han har uppgivit till svenska myndigheter. Tyvärr så måste rättssystemet gå på den ålder som han är registrerad på, även fast det enda raka när det gäller asylsökande som hävdar att de är barn vore att samtliga fick genomgå medicinska åldersbedömningar och att alla  som vägrar räknas som vuxna.

stod-donera-swish-013

Gällande Muhammads ålder så illustreras detta bra i en av Aftonbladets första artiklar om fallet där Åklagarmyndigheten uppger att den gripne gärningsmannen är 17 år, medan ett kvinnligt vittne som uttalar sig längre ned i artikeln som såg gärningsmannen bli bortsläpad av poliserna beskriver gärningsmannen som varandes i 30-årsåldern. [Arkivlänk] Detta beror såklart på att polisen officiellt tvingas att gå ut med den åldern som gärningsmannen är registrerad under här i Sverige, medan vittnet beskrev vad hon faktiskt såg.

Att häktningen upphör är inte samma sak som att Muhammad inte längre är misstänkt eller att han inte längre ska hållas inlåst. På fråga från Informationskriget.se uppgav kammaråklagare Daniel Suneson att Muhammad nu är placerad på ett ungdomshem i Uppsala. Ett så kallat SiS-hem.

SiS-hem är statligt skötta boenden för tvångsvård och behandling. ”SiS” står för ”Statens institutionsstyrelse” och är en statlig myndighet som bedriver vård, utredning och behandling av ungdomar med allvarliga sociala problem och vuxna missbrukare. Hur pass ”inlåst” den intagne är och hur strikta restriktionerna är på ett sådant boende är svårt att avgöra eftersom det kan variera ordentligt från boende till boende och från individ till individ.

Kammaråklagare Suneson har även till media meddelat att det finns uppgifter som tyder på att Muhammad är äldre än vad han uppgivit och att en åldersbedömning ska göras.

Det var den 31 augusti som Muhammad knivhögg polismannen Ted Eriksson i nacken med en kniv. Han hade smugit sig på bakifrån och försökte efteråt smita, men greps snabbt av Erikssons kollega.

Den knivhuggne polismannen Eriksson hade tur i oturen att kniven träffade där den gjorde. Hade den träffat en centimeter annorlunda i nacken så kunde han ha varit död eller förlamad. Nu skadades han istället lindrigt och kunde för ett par veckor sedan återgå till arbetet.

Det har även tillkommit två målsägande och en misstänkt i samma mål. Det gäller två slagsmål som Muhammad var inblandad i på Tyresö gymnasium dagarna innan knivattacken. Detta har ingenting att göra med själva knivattacken på Medborgarplatsen, men avhandlas ändå i samma mål.

Uppskattar du det du läser, glöm då inte bort att stödja det arbete som Informationskriget.se gör. Donera med Paypal-knappen uppe till höger på sidan eller swisha på 0723-781776.

Referenser

Protokoll från överklagan av häktning, Svea hovrätt

Dagboksblad 2017-11-08 mål B11081-17

Kommentera