Frågetecken kring Facebookvåldtäkten

Samtidigt som polisen avslöjar att de inte har filmen av den våldtäkt i Uppsala som ska ha direktsänts på Facebook och att de har börjat misstänka att det kanske inte ens finns en sådan film, så har de tre arabiska männen idag begärts häktade misstänkta för våldtäkt och underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Dessutom har allt fler på sociala medier börjat ifrågasätta varför filmen inte har börjat spridas om den nu ska ha sänts live på Facebook.

Text: Tobias Lindberg 2017-01-24. Uppdaterad 2017-01-24 kl. 20:10.

fragetecken-facebookvaldtakten-010

Under måndagseftermiddagen höll polisen och åklagaren en presskonferens för det uppseendeväckande fallet där tre arabiska män tidigt på söndagsmorgonen från en lägenhet i Uppsala hade sänt en våldtäkt av en redlös kvinna live på Facebook. De meddelade att de tre männen satt anhållna misstänkta för våldtäkt samt hur gamla de var, men som vanligt nämndes ingenting om gärningsmännens etnicitet.

Det mesta som sades under presskonferensen följde på ett ungefär vad man kunde förvänta sig ända tills chefsåklagaren överraskande berättade att de “inte har tillgång till själva filmsekvensen från övergreppet” och att de därför vädjar till allmänheten om hjälp att få tag i den.

Polis och åklagare hävdar alltså att de inte har tillgång till det filmmaterial som visar själva våldtäkten trots att mellan 60–200 personer ska ha sett livesändningen ifråga samt att allt ska ha legat kvar på Facebook, möjligt att ladda ner i varje fall ett tag efter att sändningen var avslutad.

I morse började åklagaren dessutom prata om att det kanske inte ens finns någon film som visar våldtäkten, trots alla de vittnesmål polisen har tagit emot som hävdar att våldtäkten direktsändes. Sedan gick åklagaren under eftermiddagen ändå vidare och begärde de tre arabiska männen häktade. Två av männen häktades på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt och den tredje på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Sannolika skäl är den högre misstankegraden.

Allt detta är minst sagt väldigt motsägelsefullt och frågan är vad vi egentligen ska tro?

stod-donera-swish-012Åklagaren meddelade idag att de är i kontakt med Facebook för att se om de kan finna filmen och Facebook meddelade i sin tur att de samarbetar med svensk polis, men att det krävs ett amerikanskt domstolsbeslut för att de ska få lämna ut en eventuell film, vilket gör att det kan ta flera månader innan det svenska rättssystemet kan granska filmen.

Gällande rättsväsendets antydningar om att det kanske inte finns någon film så är det bra att veta att allt sparas på Facebook. Allt!

Varenda bokstav som du skriver på Facebook, varenda du raderar, varenda ord du knappar in, varenda gång du byter ut den där lite för hårda formuleringen mot en snällare, varenda gång du trycker ett gilla, varenda gång du scrollar nedåt längs en sida, varenda gång du stannar vid en bild, varenda bild du lägger upp, var enda film du delar, vilka personer du är vän med och de hemligheter du skriver i privata meddelanden till andra. Allt registreras. Tiden du stannar upp vid en bild i när du scrollar ned längs ditt flöde och hur ofta och länge du tittar på olika bilder, av din före detta, av den där du tycker är snygg. Du behöver inte ens skicka iväg ditt meddelande för att Facebook ska känna till det, då till och med det du skrev men valde att radera sparas. Facebook vet allt om vad du gör på Facebook och alldeles för mycket av vad du gör utanför Facebook. Faktum är att Facebook vet det mesta som är värt att veta om dig och alla dess andra användare.

Att allt sparas, registreras, analyseras och bearbetas är vad som gör Mark Zuckerberg till en av världens rikaste män och Facebook till ett av världens mäktigaste företag. Kunskap är makt och ger pengar.

Så om filmen av våldtäkten har sänts live på det sätt som vittnena hävdar så ska den alltså finnas hos Facebook.

Att ingen av alla de som sägs ha tittat på livesändningen skulle ha sparat ned materialet och senare skickat det till polisen låter osannolikt, så förhoppningsvis behöver vi inte vänta flera månader innan Facebook lämnar ut filmen, utan troligtvis har polisen redan filmmaterialet men att de sedan av någon anledning väljer att ljuga om det. Skulle vi ändå leka lite med tanken att ingen har skickat in filmmaterialet till polisen, eller till och med tanken att ingen av de som tittade över huvud taget sparade ned något, så borde Facebook ändå ha filmen sparad.

Innan texten nu fortsätter med frågan om allt med denna våldtäkt skulle kunna vara påhittat, vilket allt fler på sociala medier nu har börjat hävda, så läggs det enda filmklipp som än så länge finns tillgängligt från den där lägenheten i Uppsala till här så alla kan se hur vidrigt en av de anhållna araberna beter sig mot kvinnan.

I detta filmklipp har Informationskriget.se gjort så att man till skillnad mot för i många av de andra versionerna av filmklippet som finns där ute inte kan se den våldtagna kvinnans ansikte eller höra hennes namn. Detta för att kunna visa hur vidrig denne arab är samtidigt som man inte kränker den våldtagna kvinnans integritet mer än nödvändigt. Utöver filmklippet rekommenderas även den text som Informationskriget.se skrev i söndags om Facebookvåldtäkten. Där avslöjas bland annat att kvinnan som nu blev våldtagen även hade blivit våldtagen av en afrikan för knappt två år sedan.

Är allt påhittat?

Ute på social medier och på Flashback har frånvaron av filmbevis för själva våldtäkten fått allt fler att börja ifrågasätta hela historien. Alltså att kvinnan antingen inte blev våldtagen eller att allt skulle vara någon slags bluff. Så tror inte jag, utan jag tror att våldtäkten verkligen inträffade och jag tror verkligen inte att det handlar om en bluff eftersom det skulle vara alldeles för svårt att sjösätta en sådan sak, speciellt med tanke på personerna som var inblandade i detta.

Trots att jag tror att hon blev våldtagen och att det alltså inte handlade om en bluff så kan det ändå vara bra att tänka igenom alternativet. Om inte annat så för att avfärda det.

Först och främst ska sägas att om det skulle visa sig att det inte var en våldtäkt eller att allt var en bluff så kan det medföra stora problem för alla oss som kämpar för att stoppa massinvandringen och för att göra Sverige bättre eftersom allmänheten skulle bli mer misstänksam mot liknande saker i framtiden om de blivit lurade den här gången. Man ska inte ropa varg i onödan.

stod-donera-swish-012Vad talar för att det aldrig begicks en våldtäkt?

Helt klart skulle det kunna vara så att kvinnan faktiskt var med på samlaget, men att de som såg livesändningen tolkade det som en våldtäkt och att kvinnan senare när hon insåg att allt hade sänts live ändrade sig och hävdade att hon hade blivit våldtagen.

Detta är i varje fall inte omöjligt, även om jag själv inte tror att det var på det sättet. Jag tror inte att kvinnor frivilligt väljer att genomlida långa domstolsprocesser om det bara är påhittat. I slutänden kommer det att handla om vad som går att bevisa i domstol. Film skulle helt klart underlätta bevisläget.

Vad skulle kunna tala för att allt var en bluff?

Om det skulle vara en bluff skulle det som minst kräva att den våldtagna kvinnan och de tre männen var med på det. Alternativt att alla dessa tillsammans med en eller flera av de som har anmält till polisen samt uppgivit för medierna, skrivit på sociala medier och flashback att de har sett sett livesändningen av våldtäkten var med på det.

Inget av dessa alternativ är alltså sannolika, men som jag sa innan så bör de ändå tänkas igenom.

Något som skulle kunna tala för att en bluff i alla fall inte är omöjlig är att den våldtagna kvinnan, de tre arabiska männen samt minst en av de som anmälde vad de hade sett till polisen och uttalade sig för medierna alla är bekanta med varandra på ett eller annat sätt. Som minst känner de i varje fall varandra eller är indirekt kopplade till varandra på Facebook, det är ett faktum, men kanske kan det till och med vara så att de känner varandra mycket bättre än så.

Går man in på vänlistan på Facebook på den kvinnan som var en av dem som anmälde det hela till polisen, hon från orten Ånge som har namngivits i medierna, så ser man att hon är bekant med den våldtagna kvinnan. Självklart måste man för att göra detta veta den våldtagna kvinnans namn och jag vet att hennes namn och massa andra uppgifter om henne är redan röjt på många håll på nätet, men jag vill ändå inte avslöja det här och bidra ytterligare till att hennes integritet kränks mer än nödvändigt. Alla ni som redan vet vad den våldtagna kvinnan heter vet att det jag säger här stämmer.

Ja, visst kan det vara så att kvinnan från Ånge och den våldtagna kvinnan blev Facebookvänner först efter att de hade talat med varandra där på söndagsmorgonen, efter våldtäkten, men det kan också vara så att de kände varandra sedan tidigare.

Att den våldtagna kvinnan känner de tre arabiska männen är ett faktum av att de festade där i lägenheten, men också av att hon även var Facebook-vän med två av dem.

Vidare skulle det kunna vara så att den andra personen som anmälde till polisen också kanske är kopplade till övriga inblandade på något sätt. Samma personer kan dessutom via olika konton sedan ha spridit uppgifterna om detta på sociala medier och på Flashback så att det verkade som att det hade varit massor av människor som hade sett den live streamade våldtäkten.

Vad skulle då vara motivet bakom att bluffa om något som detta?

Ja, det är svårt att säga säkert, men några saker som kan nämnas är uppmärksamheten som det ger, känslan att lyckas lura nästan alla eller kanske för att kunna visa hur lätt det går att manipulera de så kallade “främlingsfientliga krafterna” för att på det sättet skapa en osäkerhet i framtiden när liknande saker händer.

Vad talar då emot att det skulle vara på detta sätt?

Det är alldeles för avancerat att sjösätta en sådan här bluff och de inblandade personerna är inte smarta nog att planera något som detta. Titta bara på hur de uppträdde och talade till varandra på filmklippet i köket på söndagsmorgonen innan polisen dök upp. Jo, visst var de fulla eller bakfulla, men ändå. Om det ändå skulle visa sig att de har bluffat alla så är det bara att erkänna att de är otroligt skickliga skådespelare. Samtliga av dem förkommer dessutom i straffregister och/eller i rättegångssammanhang som gärningsmän och/eller målsägande, de flesta av dem upprepat antal gånger, vilket inte talar för att de är sådana som skulle klara av att genomföra en så stor bluff.

Vidare erkänner Facebook indirekt att livesändningen har gjorts. Om den aldrig ens skulle ha sänts så skulle Facebook troligtvis ha förnekat det hela. Så helt påhittat är det nog inte, utan om det är en bluff så måste de som var i lägenheten som minst ha iscensatt hela övergreppet. Alltså ha låtsats att hon blev våldtagen och sedan streamat ut det. Om så är fallet så måste såklart inte Josefine Lundgren och eventuellt andra som anmälde och uttalade sig i media ha varit med på det hela, men då borde ju å andra sidan Facebook ha filmen och i sin tur ha givit den till polisen.

Vidare så tycker att hon från Ånge som polisanmälde våldtäkten hon bevittnade på livesändningen verkar vara en rätt bra människa. Hon har tydligen fått väldigt mycket skit från massor av människor på nätet för att hon polisanmälde det hon hade sett. Jag tycker att det hon gjorde var bra och vad jag förstår så är hon en småbarnsmamma som tidigare har haft en del problem, bland annat med rättvisan, men som  verkar ha ordnat upp sitt liv efter att hon fick barn. Så jag tror inte alls att hon skulle ha varit med om att utföra någon slags bluff.

Så mina slutsatser i nuläget, efter att ha försökt titta på de fakta som finns, är att detta troligtvis inte är en bluff. Att polisen säger att de inte har något filmmaterial av själva våldtäkten är konstigt, det håller jag med om, men troligtvis är förklaringen antingen att polisen ljuger om detta eller att Facebook bara inte har hunnit lämna ut den än.

Referenser

http://nyheter24.se/nyheter/brott-straff/873930-en-huvudmisstankt-for-facebookvaldtakten-polisen-vadjar-om-hjalp

http://archive.is/jDULk

http://www.expressen.se/nyheter/aklagaren-kanske-inte-finns-valdtaktsfilm/

http://archive.is/6OeEU

http://www.gp.se/tre-beg%C3%A4rs-h%C3%A4ktade-f%C3%B6r-lives%C3%A4nd-v%C3%A5ldt%C3%A4kt-1.4130267

http://archive.is/N8lHf

https://youtu.be/ia4Iz6Ib4Ag

http://www.expressen.se/nyheter/misstankt-valdtakt-sandes-pa-facebook/

http://archive.is/uCVfU

3 reaktion på “Frågetecken kring Facebookvåldtäkten

  1. Freddy

    Tycker polisen beter sig märkligt. pratar så lite med henne, börjar nästan genast glo i mobil. De måste ju vetat om vad anmälaren hade sagt om vad som hänt. Separerar inte genom att ex. stänga köksdörr. Vore bra om bakgrundsröster stärktes upp, frilades.

  2. Nino

    Väldigt bra och framförallt klokt att se denna händelse utifrån alla olika perspektiv. Även jag har tänkt tanken på om detta skulle vara en bluff. Väldigt bra att du som har en god förmåga att sätta saker på pränt gör detta. Hoppas vi ses någon gång i framtiden!

Kommentera