Lyckliga kor ger bra kött

I ett utmärkt reportage berättar Mariestads-Tidningen om de lyckliga korna på Östra Eketorps gård i Gullspång och det äkta gräsbeteskött som konsumenten kan köpa från Ekens styckeri som deras gårdsstyckeri heter.

Text: Tobias Lindberg 2016-08-21

På gården Östra Eketorp får korna gå utomhus och beta året om i stora naturbeteshagar och under vintern så stödutfodras de bara med ensilage, aldrig spannmål eller kraftfoder. Inte heller behandlas djuren med antibiotika. Det är härifrån jag och min familj köper en del av det kött vi äter.

http://mariestadstidningen.se/gullspang-hova/2016/08/12/konsumenterna-avgor-jordbrukets

lyckliga-kor-ger-bra-kott-001

Förutom att köttet är nyttigt så är det även billigt när man köper det direkt från gården eftersom det då inte finns några mellanhänder som ska ha sin andel.

stod-011

Även om köttet officiellt räknas som ekologiskt så föds djuren upp och äter på ett sätt som i praktiken innebär att köttet faktiskt är ekologiskt. Att det ännu inte är registrerat som ekologiskt eller KRAV beror på byråkrati och att avgifterna och kostnaderna för att få registreras som ekologiskt är så höga.

Jag har tidigare skrivit om gräsbeteskött och Ekens styckeri här:

http://www.informationskriget.se/2015/04/08/att-kopa-lokalt-grasbeteskott/

Och här jag har skrivit om hur otroligt bra det är för hälsan att äta kött om bara köttet är naturligt uppfött och producerat:

http://www.informationskriget.se/2015/03/24/kott-ar-bra-for-halsan/

Och här har jag skrivit om skillnaden på bra och dåligt kött:

http://www.informationskriget.se/2015/03/24/kott-ar-bra-for-halsan/

http://www.informationskriget.se/2015/03/24/kott-ar-bra-for-halsan/

http://www.informationskriget.se/2015/05/06/annu-en-vegandiskussion/

http://www.informationskriget.se/2015/05/07/fortsattningen-pa-vegandiskussionen/

Kommentera